به گزارش خبرنگار مهر، استاد محمدحسین سروش مدرس دانشکده صداوسیما این استقبال رادرمقایسه با همایش های متعددی که تاکنون برگزارشده است برای اولین باربی نظیرذکر کر وگفت : ای کاش مسولان استان البرز هم ذره ای برای فن بیان اهمیت قائل بودند
.این همایش درسالن سیروس صابراداره کل فرهنگ وارشاداستان البرز به همت موسسه شهر سایه کرج برگزارشد و همان طورکه پیش بینی می شد به دلیل استقبال مشتاقان تا پاسی از شب نیز ادامه داشت ؛ ازدحام مشتاقان به فن بیان جابرای سوزن انداختن نگذاشته بود به نحوی که خیل کثیری از شرکت کنندگان مجبورشدند به دلیل نبود جا از صندلی های بالای این سالن پای صحبت های سروش بنشینند.
ساده سخن گفتن درعین پیچیده فکرکردن
سروش دراین همایش کلام خوب را کلامی دانست که دل را تغییر دهد ،اگر کسی توانست در صحبت باشما دل شما (توجه شما) را به خود جلب کند این از ویژگی های بیان او بوده است.
وی بیان کرد :درکلام سه شاخه وجود دارد؛ ساده گفتن ، فاخر گفتن ، سطحی گفتن و درود بر کسی که ساده پوشی را پیشه خود کند.
وی ادامه داد: مشکل ترین شعبه در زندگی ارتباط است ، پیچیده بیندیشد،ساده بزید ؛همان گونه که پیامبراسلام (ص) معلم بیان ما با ساده زیستی زندگی کردند و دلهای زیادی را به تصرف خوددرآوردند.
وی افزود: تعریف سم بدی است ، اگر بشنوید از تعریف گریزان باشید ؛ به قول مولانا هرکه را مردم ستایش می کنند زهر را درجان وی می آکنند . تعریف تاثیری جز زهر نخواهد داشت.
ارتباط غیرکلامی از پاسخ های کلامی مهمتر است
این استاد عرصه بیان دربخشی از صحبت هایش از همه خواست تا به شیوه های پاسخی که درمراودات روزمره با سایرین دارند توجه بیشتری کنند چراکه شیوه های پاسخ هرکس نماد شخصیت اوست.
وی گفت : درارتباطات می گویند کسی را که صدامی کنید به شیوه پاسخگویی او توجه کنید . چرا که شیوه ای نماد شخصیت اوست ؛گفتن " بله "یک کد شخصیتی است ،اگر تمام قد برگشت یک نماد دیگر است.
قدرت جادویی گوش کردن/درمصاحبه خبری گوش دادن بهترین ابزار تخلیه اطلاعات
"آدمی فربه شود از راه گوش "این جمله رادکتر سروش درهمایش فن بیان ذکر کرد و پرسید چه کسی می داند که ارتباطات به چه زمانی بر می گردد؟
او آغاز ارتباطات را از بدو شکل گیری جنین ذکر کرد وگفت : بین حواس تنها حسی که نزدیکترین فاصله را بافطرت دارد گوش است . درمصاحبه های خبری که به خبرنگاران تدریس می شود گوش دادن یکی از بهترین ابزارهای تخلیه اطلاعات از یک شخص است .
" عطر" یکی از ابزار اثرگذاری انسانی بر انسانی دیگر
سروش به ریزه کاری های ارتباط انسانها وتأثیر ارتباطات انسانها بر یکدیگر هم اشاره داشت و گفت : درارتباطات عطر زدن قدرتی جادویی دارد؛یکی از ابزارهای تاثیرگذاری انسانی بر انسان دیگر عطر زدن است .بویژه آنکه فرد از عطر مناسب ، عطر فصل و عطر نسل مربوط به خودش استفاده کند ؛عطری که منطبق با روحیه وفضای عصبی خودش باشد.
وی گفت : اما اثرگذارتراز بوی خوش شیوه گوش دادن است؛ شاید گروهی به اعجاز گوش دادن پی نبرده باشند. گوش کردن و هرچند نپذیرفتن آن معجزه می کند.
سروش درتبیین بیان گفت : قشنگ حرف زدن اصالتی ندارد ، خیلی ها قشنگ حرف می زنند . اگر این بیان راهگشا باشد ،مشکلی را حل کندو گره ای را باز کند خوب است .
سفر،کار، مطالعه و عشق رمز ارتباطات موفق
دربخش دیگری از این همایش ، خبرنگارخبرگزاری مهر درخصوص نقش مطالعه وتأثیرآن برقدرت در فن بیان موضوعاتی رامطرح کرد که مورد استقبال دکتر سروش قرارگرفت ودرپاسخ گفت : دقیقاً همین گونه است و به نظرم شما این موضوع را قشنگ تراز من گفتید ،چندچیز به چهره محتوا اثر می گذارد ، درکلام اثر گذاری دارد، یکی سفر ، یکی کار ، یکی عشق و دیگری مطالعه . اگراهل این چهار تا هستید بدانید آدم اثرگذاری هستید .فردی که مطالعه می کند رازی درچهره دارد . با کت و شلوار یک میلیونی و خانه ای میلیاردی درخیابان های بالای شهر نمی توان این راز را درچهره ایجاد کنید .
سروش افزود: به جای تلف کردن وقت صرف کارهای بیهوده کتاب رمانی مثل اوژنی ی گرانده را ورق بزند ، واژه ها ومفهوم را شکارکنید ، مفهوم پیداکنید تادرارتباطات اجتماعی که حرف می زنید رنگ حرفتان شکل دیگری داشته باشد؛آنجاست که دیگر لباستان کارایی چندانی نخواهد داشت واین قدرت نافذ کلامتان است که به عمق جان دیگران اثرگذارخواهدبود.
حافظ خوانی نفس راگرم می کند
سروش دراین همایش فن بیان به علاقمندان به فعالیت و تبحردر این عرصه پیشنهاد کرد برای ابتدای کار حافظ بخوانید . او گفت : درارتباطات اجتماعی به افرادی برمی خوریم که باسواد اند اما ملول، این افراد نفس گرمی ندارند ما به آنها پیشنهاد می کنیم "حافظ" بخوانید.
وی در مورد فرق میان اجراو گویندگی گفت : برای مجری بودن نیازمند گوش دقیقی هستیم واما همین گوش برای گوینده حیاتی نخواهد بود.
سروش بیان کرد: یکی از مسئولیت های مجری هدایت مصاحبه است و اگر توانایی خوب گوش دادن را نداشته باشیم دراین کارموفق نخواهیم بود.
وی گفت : مجری قدرت بداهه دارد و بداهه گویی به دست نمی آید مگر زمانی که درگویندگی به کمال برسید.
از نکات جالب توجه دراین همایش ،حضور مردی باموهای سراسر سپید از میان جمع جوانان بود که باگذشت چندین دهه از عمرش هنوز با طنینش گرم و دلنشین بود. او خطاب به دکتر سروش گفت :آقای سروش من سالها پیش عطرهایم را زده ام و نتیجه عطرهایم را هم گرفته ام ؛امروز به اینجا آمده و دفتری باخودآورده ام که نکاتی درباره تجربیات شما از فن بیان و گویندگی در این دفتر بنوسیم و از آنها استفاده کنم. لحن شما آرامش بخش است واکنون که به آخرخط رسیده ام ،می خواهم بیاموزم ودر زندگی به کارببندم .
دراین همایش از جای خالی سیمای استان البرز هم یاد وشد و همه اعتراف کردند که باوجود رادیوی این استان هنوز این خلاء برای مردم البرز وجوددارد.
..........................................................................
گزارش از سپیده غفاری
نظر شما